dilluns, 14 de novembre de 2011

Jornades MIQUEL MARTÍ I POL (Roda de Ter, 9-13 de novembre)
Si Josep Fradera va escriure el bell poema Ha passat pel meu poble un poeta –que recorda el dia que Mataró va homenatjar Miquel Martí i Pol–, aquest cop vaig ser jo qui va passar pel seu poble.

A la Biblioteca Bac de Roda, de Roda de Ter, i dins les Jornades Miquel Martí i Pol, dissabte passat va haver-hi la presentació del llibre de poemes Natana, de Josep Fàbrega i Selva (Súria, 1947), guanyador del Premi de Poesia Miquel Martí i Pol 2010. La presentació es feia en format de cafè-tertúlia i va ser conduïda per Roger Canadell, professor de la UOC. Si això prou ja era una temptació, poder anar-hi amb la Montserrat Sans era magnífic.


Natana representa el segon vèrtex del triangle que el poeta va iniciar amb Parlo d’Aloma, però que també ens va anunciar que clouria la trilogia amb L’altra veu. Els referents són del Llibre d’Evast i Blanquerna, de Ramon Llull, i la poesia és rica en llenguatge i plena de colors. Sentir la veu d’en Ramon Martí i Pol, germà d’en Miquel, llegint ‘No hi ha cap veu a l’altra banda...’, m’emocionà; la seva veu greu, però càlida, segura fins i tot en la primera lectura, denota anys i panys de lectures poètiques. I acabem parlant de La fàbrica...
Si el protagonista de Natana busca superar-se anant riu avall, Miquel Martí i Pol cantava Riu amunt.


La Biblioteca Bac de Roda és acolorida. Dibuixos de mainada de diferents escoles de Roda de Ter vesteixen les seves parets, perquè durant tota la setmana han treballat l’obra de l’últim poeta popular de Catalunya, com també l’anomena Josep Fàbrega.

Just al pis de sobre on hi va haver la presentació de Natana hi havia els 7.000 llibres de la biblioteca particular de Miquel Martí i Pol, així com també tota la seva documentació, per facilitar que qui els vulgui estudiar o consultar pugui fer-ho. La Montserrat ens ho ensenya i explica amb aquella emoció que encara se li veu als ulls.

I sembla que ja se’n prepara una de sonada de cara al 2013, que és quan farà deu anys de la mort del poeta. Caldrà estar atents, doncs, i participar-hi com sigui.PD: Si mai aneu a l’Hotel Can Boix, a Peramola, on en Miquel Martí i Pol tenia per costum passar-hi uns dies, fixeu-vos bé en l’etiqueta de les ampolles d’oli. Podreu gaudir d’un poema manuscrit d’en Miquel Martí i Pol.


“Per estar sà i menjar bé
en un paisatge d’idil·li
lluny del soroll del carrer
sense que ningú et vigili,
recomano al que està moix
i al que troba que tot ‘mola’
que faci estada a Can Boix,
a Can Boix de Peramola”

M. Martí i Pol