dimarts, 30 de desembre del 2008

Final del 2008


Una de les moltes manies que tinc –perquè tothom en té- és guardar totes les meves agendes. Ja em direu quina beneiteria, però hi ha moments que m’agrada saber què vaig fer, on vaig anar, quan vam anar a veure aquella obra de teatre o aquella pel·lícula, quan va ser que ho vam passar malament per aquella febrada... I si algun dia és millor que altre per repassar-ho, aquest és avui, quan toca fer balanç de tot l’any que estem a punt de tancar.
Vaig començar l’any a Quart, amb molt bona companyia. Colla, molta colla, però la M. estava molt enfebrada, massa; potser aquell ja va ser el principi, el que ens anunciava que el mes de febrer passaríem una setmana a l’hospital de Sant Joan de Déu. Mai havia estat ingressada, la veritat, i ens vam espantar força. Res, que el seu punt feble és el coll, les angines...
Gener. Comencen les classes de reforç de la M., abans no s’angoixi massa. Assisteixo a la presentació del llibre Paraules del president Benach, amb una presentació divertidíssima que va fer en Carles Capdevila. Representacions dels Pastorets, típiques del gener i el febrer, ajudant els dimonis i els follets a vestir-se i desvestir-se. S’inaugura l’exposició “Metges catalans a l’exili” i també van començar les oposicions a correctors dels meus companys de feina.
Febrer. Carnestoltes. Comencem a mirar la informació de les colònies de la Generalitat “L’estiu és teu”. La V. assaja per anar a tocar amb l’orquestra a Santander. La M. assisteix al seu primer partit del Barça al Camp Nou. Com ja he apuntat abans, la M. passa una setmana a l’habitació 155 de la planta 10 de l’hospital de Sant Joan de Déu. En faig 44 i el meu pare 70. Tot i ser fort com un roure, té el genoll tocat. Se’ns espatlla el televisor. La meva germana va a Mallorca amb la coral, un cap de setmana, i ens porta ensaïmades. Visitem el monestir de Sant Benet de Bages, impressionant. Comencen els assajos de la Lira d’Orfeu. I truquem a la Florència, perquè el senyor Benet està hospitalitzat.
Març. Fem unes noves ulleres per la M. Hi ha eleccions a l’estat espanyol. Seguim parlant amb la Florència. Mor el pare Cassià M. Just. Se celebra el sorteig de la Generalitat per a les colònies de l’”Estiu es teu”, i toca a l’alberg de Núria. Mor en Josep Benet, un gran home. El bon amic J. Lopesino presenta el llibre Maragda. Anem a veure L’home, la bèstia i la virtut, al TNC. Surt el llibre Memòries I, de l’esperança a la desfeta (1920-1939), de Josep Benet.
Abril. La V. marxa tres dies amb l’orquestra de l’Escola del Mar a Cantàbria, i està molt emocionada. S’activen els congressos polítics. Més assajos del musical la Lira d’Orfeu. La V. es fa mal al peu, i va una setmana enguixada. Lectura al Parlament de fragments de Mercè Rodoreda per celebrar sant Jordi. La M. celebra la setmana del cigró, que traduït vol dir una setmana “vivint” fora de casa, al cau. Pep Sala, a la Sala Cabañes, i hi puc tenir una bona xerrada, perquè tenim amics comuns. Inauguració del nou local casteller dels Capgrossos de Mataró, amb la descoberta d’una placa dedicada a la Mariona. Glups! La M. és el primer any que participa en una parada de roses amb el cau. Anem a veure Boscos endins, de Dagoll Dagom, al teatre Victòria. La M. se’n va a fer el Puigmal, i dormen a l’alberg Pic de l’àliga. Operen el pare del genoll.
Maig. Comencen les representacions de la Lira d’Orfeu. En T. Cabré porta el Viatge a Califòrnia al Teatre Monumental. Es presenta el llibre de les escoles de Barcelona, de Marc Cuixart. Concert de Càritas al Foment, amb forces corals de Mataró. Cantem la Passió del segle XXI a la residència d’avis Gatassa. Les nenes es presenten al càsting de la pel·lícula Dieta mediterrània. No hi ha sort. Guardiola substitueix F. Reijkaard.
Juny. Mes ple de concerts d’orquestres diverses, tant de la M. com de la V. Molta música! Elecció del president i del secretari general d’ERC, canvis. Visita a la Maternitat d’Elna i al Museu de l’Exili de la Jonquera, amb l’excepcional companyia de l’Assumpta Montellà. Inici d’una bona relació. Apuntada als Pastorets –sí, sí, encara que sembli increïble i massa temps abans. La V. se’n va a Pineta, tres dies. S’acaba l’escola. Festa de la Música, amb la M. al violoncel. I la M. se’n va a Núria, amb les colònies de la Generalitat. Tercer any que s’hi apunta i s’ho passa pipa. Estrena de l’obra Jo en vull 18. Sexo en Nueva York.
Juliol. Reunions preparatòries per als campaments de finals de mes. Fem un cafè amb l’A. Montellà al Lo blanc, darrere l’ajuntament, m’engresca i començo a treballar. En J. fa de casteller per primer cop, i li agrada força. L'Antoni Bassas deixa de dir: "Bon dia, són les set". Les nenes marxen de campaments deu dies a Les Lloses, a prop de Ripoll, amb l’estrena de la M. com a intendent. Assaig especial dels Capgrossos per a la diada castellera de Les Santes. Sopar tradicional de Santes a cals Poch –no tinc paraules, sublim. Reunió preparatòria per a la sortida de la M. a la Pica d’Estats. Carai, quin estiu! Santes, Santes, Santes!
Agost. Marxem al Marroc. L’agenda és buida tot aquest mes, perquè les anotacions eren en una altra banda. De fet, ja en vaig anar fent post.
Setembre. Comprar els llibres de l’escola. Trobades amb els tutors. La M. se’n va a les colònies de música a La Farga del Montseny. Mor l’avi de la Clara de Ramon. Diada. En Jaume fa una conferència sobre en Salvador Armendares al Col·legi de Metges de Barcelona, a metges hispano-mexicans, i ells ens conviden a sopar en un hotel de Barcelona. Emocionant i agradable. En F. Viñals, de Mèxic, ve a Barcelona. Tornen a fer Jo en vull 18, i aquest cop la M. sí que hi pot anar. Amb la coral, cantem a Sant Adrià del Besòs. Nou bar-restaurant a la feina.
Octubre. Debat general. Sortida de traspassos. Anem al concurs de castells de Tarragona. S’estrena Iglú, de T. Cabré, al Temporada Alta de Girona. Celebració dels 25 anys de Primavera per la Pau, amb la Cantata de Santa Maria de Iquique. Acte d’homenatge a Xirinacs, al Palau de la Música. Comencen els assajos dels Pastorets. Presentació del llibre Josep Goday i Casals, de Marc Cuixart. S’estrena Che, a la Sala Cabañes, amb la M. fent de canonera. Ens tornem a trobar amb els amics de Granollers i de Sant Andreu, amb qui vam coincidir la nit al desert a Merzouga. Comencem a baixar, desplegar i penjar decorats dels Pastorets.
Novembre. Panellets, castanyes i moniatos a Quart. Surt publicat el llibre pòstum de Josep Benet, Joan Peiró, afusellat. Xerrades molt interessants al Museu Arxiu de Santa Maria. Neix la Rita. Diada castellera a Santa Maria. Mor en Josep Maria Francès, de Mèxic. Entrevista amb el tutor de la M. Presentació de la biografia de Francesc Candel. Les noces de Fígaro, al teatre Monumental, amb prova pilot. Neix en Ferran. Les nenes es presenten al càsting de la pel·lícula Blog. Anem a passar un cap de setmana a Montserrat, tranquils. Bones xerrades amb grans amics. 17 anys de casats. Mor la Mercè Armendares. Yes, Barack Obama can!
Desembre. No podré assistir al concert homenatge a Miquel Martí i Pol, coincideix amb el festival de ballet de la V. Mor en Joan Baptista Humet. Arriben a Barcelona els fills del diputat Dot i Arxé. Gran sotragada, mor un company de feina, jove, massa jove. Els fills Dot visiten el Parlament i tenen una audiència amb el president. El fenomen Manel, amb el CD "Els millors professors europeus" ja ha començat. La M. comença més classes de reforç. Anem a Olot, a la presentació del llibre Antoni Dot i Arxé, de l’Albert Planas, a la casa Trinxeria, i anem plegats a sopar a La Perla. Bona xerrada amb en Pere Bosch, exalcalde de Banyoles. Es fa una nova presentació del llibre Salvador Armendares a Arenys de Mar. Dinem amb l’Assumpta Montellà i família, a Cardedeu, i ens obsequia amb el nou llibre d’imatges de La maternitat d’Elna, un per a mi i un altre per al president Benach. Tarda magnífica! A la nit, Demà coneixeràs en Klein, de T. Cabré, al Teatre Gaudí Barcelona. El pare i la mare estan empiocats. Em telefona la G. i m'explica que ja li han assignat dos germans de cinc i quatre anyets, de l'Índia, i jo em poso a plorar. Canelons, torrons, neules, encàrrecs, àpats, tió, més àpats, Pastorets, pessebre vivent d’Òrrius, més Pastorets. Catalunya-Colòmbia, 2-1. Les nenes marxen a Santa Pau, quatre dies, just els dies que neva més a Osona i la Garrotxa. Quan no hi són hi ha massa pau a casa, què voleu que us digui. Avui tornen i ja tinc ganes de veure-les.