dimarts, 27 de maig del 2008

Trobada d'Elnes

Des que Assumpta Montellà, historiadora mataronina, publicà el llibre La maternitat d'Elna (Ara llibres) el 2005, ja hi ha 75 nenes catalanes que han rebut aquest nom en només tres anys.
M’agradaria veure la cara que farà Elisabeth Eidenbenz, la dona que va aconseguir salvar la vida a 597 nens i nenes entre els anys 1939 i 1944, a la maternitat d’Elna, quan el proper 12 de juny, dia en què farà 95 anys, rebi un dels regals més bells que li puguin fer: una fotografia conjunta de totes les Elnes que vagin a la convocatòria del proper 8 de juny, al migdia, a l’Hivernacle del parc de la Ciutadella (fins i tot les que no han nascut!).
D’aquesta convocatòria se n’han fet ressò diversos blogs, ràdios i diaris. Espero que sigui un èxit, com ho va ser el gest d’Elisabeth, humil, valent i en condicions adverses. Com ho ha estat el llibre de l’Assumpta, com ho va ser l’exposició “La Maternitat d’Elna - Bressol de l’exili 1939-1944” i com espero que ho sigui també la pel·lícula que ho explicarà.
Posar el nom d’Elna a una nena també té a veure amb la memòria història, perquè quan pregunti als seus pares perquè es diu com es diu aprendrà què hi ha al darrera. I si ja tenim 75 nenes catalanes que se’n diuen deu ser perquè la història els ha arribat al cor, als pares.
I a data d’avui ja hi ha 48 nenes confirmades.

Felicitats, Elisabeth, i que sigui un èxit la trobada d’Elnes!

Si voleu llegir la carta on una embarassada explica els motius pels quals posarà Elna a la seva filla, aneu al blog de l’Assumpta Montellà (http://sentimentsaflordepell.blogspot.com/)