divendres, 2 de juliol del 2010

Acte de reconeixement a Pilar Adan

Avui, primer dia de juliol -el mes de les Santes-, prop de dues-centes cinquanta persones han homenatjar Pilar Adan per la seva dedicació i contribució al món de la música i per tants anys que ha cantat la Missa de les Santes. La Sala Casal Aliança era plena de gom a gom.
Dues hores emotives, dues hores d’un gran nivell musical i humà. Això és el que ens han regalat aquest vespre Els Amics de la Ciutat de Mataró, amb l’adhesió de directors, solistes i cor de la Missa de les Santes, l’IMAC, la Fundació Caixa Laietana, i diverses entitats mataronines, entre les quals la Fundació El Maresme.
Els parlaments han anat a càrrec de Ricard Bonamusa, vicepresident dels Amics de la Ciutat de Mataró; de Marcel Olm, compositor i pianista, habitual acompanyant de Pilar Adan en tots els seus recitals; i de Francesc Cortés, doctor en musicologia per la UAB, i director de la Missa de les Santes en quatre ocasions.
Molts companys de viatge de la Pilar s’han sumat a l’acte, i això ha estat magnífic.
El Màgic Trio (Lídia Martínez, soprano; Svetlana Mujortova, violí, i Pere Gonzàlez, piano), han interpretat T’estim i t’estimaré, d’Antoni Parera Fons; Duo del zapateado, de la sarsuela La Tempranica, de Gerónimo Giménez, i amb Josep Ruiz, Be my love, de The toast of New Orleans (El brindis de Nova Orleans), de Nicholas Brodszky.
Josep Ruiz, amb una veu magnífica, també ha interpretat L’alba sepàra dalla luce l’ombra, de Francesco Paolo Testi.
Rosa Mateu, acompanyada per Pere Gonzàlez, ha interpretat Clavell al balcó i L’estel del dematí, d’Enric Morera.
I en Josep Fadó, el nostre Fadó, amb Josep Canal al piano, ha cantat Ah sí, ben mio, d’Il Trovatore, de Giuseppe Verdi. Després, ens ha regalat L’emigrant, d’Amadeu Vives, que no era al programa. Suau, amb bon timbre i un silenci a la sala que posava els pèls de punta.
Montserrat Tarruella també s’ha afegit a l’acte de reconeixement, i tot i no sortir al programa ha cantat una àrea operística.
La cirereta del pastís l’ha posat el cor de la Missa de les Santes, dirigit per Jordi Lluch, el director d’enguany. El Crucifixus i el Quoniam tu solus sanctus, de la Missa de les Santes de Mossèn Blanch ens han fet recordar que només queden vint-i-sis dies per sentir-los en el lloc oficial, la Basílica de Santa Maria. Una recomanació: si no hi heu assistit mai, anoteu-vos-ho al calendari i veniu-hi.
La Pilar, dalt de l’escenari, ens ha recordat que el que més feliç l’ha fet mai ha estat cantar.
Que per molts anys, Pilar!

D'esquerra a dreta: Ricard Bonamusa, Marcel Olm
i Francesc Cortés
Pere Gonzàlez, Lídia Martínez, Josep Ruiz
i Svetlana Mujortova
Pere Gonzàlez i Rosa Mateu
Josep Canal i Montserrat Tarruella

En Josep Fadó

Jordi Lluch i el cor de la Missa de les Santes

la Pilar Adan rep la medalla de mans
del Sr. Francesc Robert