dijous, 16 d’abril del 2009

I Premi Salvador Armendares




Permeteu-me que prengui un fragment del post que ahir va fer en Pep Quelart, regidor d'ERC a Vilafranca del Penedès, sobre la creació del Premi Salvador Armendares:

"Esquerra Republicana de Catalunya de Vilafranca del Penedès ha iniciat una sèrie d’iniciatives destinades a la recuperació de la nostra memòria històrica, tant la del partit com la de Vilafranca i la del Penedès. Com a exemple, recentment ha presentat una moció a l’Ajuntament de Vilafranca (aprovada per unanimitat) per recordar i homenatjar el consistori escollit el 1934 i que va ser foragitat pel franquisme.
En aquesta línia, a Esquerra-Vilafranca li il·lusiona especialment poder fomentar i difondre la figura de Salvador Armendares i Torrent mitjançant la creació d’un premi que porti el seu nom. Atesa la importància i mèrits de Salvador Armendares i Torrent i la petjada que va deixar a Vilafranca i al Penedès, Esquerra Republicana de Catalunya de Vilafranca del Penedès ha acordat atorgar anualment el Premi Salvador Armendares a una persona o entitat penedesenca que s’hagi destacat per la seva acció social, esportiva o cultural. La concessió del premi servirà per recordar i explicar la importància de la persona del Doctor Salvador Armendares.
L’Executiva local d’Esquerra ha decidit impulsar la institució d’aquest premi amb tot el rigor que requereix la personalitat homenatjada. És per això que ha volgut tenir una cura especial de tots els detalls de l’organització de l’esdeveniment: així, ha elaborat aquest dossier per difondre la figura de Salvador Armendares i ha escollit un Jurat del Premi entre personalitats de mèrit.
El Premi, físicament, és una figura d’un motiu molt penedesenc i el lliurarà el president de la secció local en un acte concorregut organitzat pel partit, en què es glossarà i lloarà la figura de Salvador Armendares i Torrent.

MEMBRES DEL JURAT DEL PREMI SALVADOR ARMENDARES 2009
Ramon Arnabat i Mata, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs
Ricard Serra i Benavent, president d’Òmnium Cultural a l’Alt Penedès
Cesc Esteve i Mestre, doctor en Literatura Comparada
Àngels Parés i Corretgé, professora de llengua i literatura catalana
Salvador Campamà i Romeu, historiador i professor de l'IES Eugeni d'Ors
Roger Fuentes i Travesset, portaveu de les Joventuts d’ERC-Alt Penedès
Albert Zafra i Soler, president d’Esquerra-Vilafranca

CONCESSIÓ I LLIURAMENT DEL PREMI
Els membres del Jurat del Premi Salvador Armendares proposaran lliurement els candidats, n’argumentaran els mèrits i decidiran per assentiment o votació el guanyador. El primer Premi Salvador Armendares serà lliurat en el marc del I Dinar del Penedès commemoratiu de la República, el dia 18 d’abril de 2009, a Canyelles (Penedès)"

Segur que la publicació del llibre Salvador Armendares i Torrent, metge i polític (Malgrat de Mar, 1893 - Mèxic, DF, 1964), de Jaume Torrent i Oriol, editat per Viena Editorial, i amb el suport del Parlament de Catalunya, la Fundació Josep Irla, i els ajuntaments de Malgrat de Mar i Vilafranca del Penedès, ha ajudat a redescobrir aquest polític, i això és bona cosa.
Des de Mèxic ens han arribat les paraules dels seus fills Salvador i Tresó, de gairebé noranta anys, contentíssims amb la creació d'aquest Premi, i que vul compartir amb tots vosaltres: “Hem rebut la seva carta en què ens parlen de la intenció de fer un homenatge al nostre pare Dr. Salvador Armendares. Els agraïm de tot cor aquesta intenció i tota la família estem d’acord amb què es faci un dossier per difondre la personalitat del nostre pare. Moltes gràcies per aquesta distinció del nostre pare, cosa que ens fa molta il·lusió. Una forta abraçada, des de Mèxic, Teresa i Salvador Armendares.”

Llàstima que la Mercè, l'altra filla –que fa poc que ens ha deixat–, no ho hagi vist.
Enhorabona, Jaume, perquè el teu treball ha ajudat a la creació d'aquest premi, i n'has d'estar molt content.