dilluns, 1 de juny del 2009

Quim Torra


Després d'haver llegit a primera línia de mar, estirada a la sorra, sense gaire gent al voltant (es nota que no tothom té festa...), ofereixo un fragment del llibre que estic llegint en aquests moments, El nostre heroi, Josep Pla, d'Enric Vila.

17 de desembre
Trobada amb el Quim Torra. Té uns ulls petits que tot ho escruten enfonsats darrere d'unes pestanyes llargues, unes celles crispades i unes ulleres de muntura clàssica, lleugerament fumades, de miop inegral. Nas de jueu. Fa cara d'haver-se passast la vida fregant-se les mans i rient per sota el nas. Em tracta amb cortesia irònica, exagerament protocol.lària. Vesteix amb una correcció d'home que no ha trencat mai cap plat i recorda aquests majordoms més intel.ligents que els seus amos de la literatura anglesa. Pell blanquinosa, estovada pels fluorescents d'algun despatx. Sap moltes coses de la Catalunya d'entreguerres i no para de repetir que ens extingim. Ho diu amb una angoixa salpebrada d'humorisme. Procuro fer-li veure que s'equivoca, que feia segles que no teníem tants mitjans per sortir-nos-en. Em mira escèptic, donant a entendre que escolti les taules que tenim al voltant -estem en un bar:
"Sí: parlen castellà -li dic-, i què? Sense nosaltres ni Barcelona ni Catalunya no són res. Sense nosaltres no hi ha Gaudí, ni Dalí, ni Pla, ni Cambó, ni Pujol, ni Pau Casals, ni modernisme, ni descentralització, ni Barça, ni res del millor que ha donat el país."
(...)
Em mira amb compassió. Li recordo que és un alt executiu, amb tres fills, que s'ha deixat acomiadar per no haver d'anar a Madrid i que ara es dedica a investigar a les hemeroteques la història del país.
Quants d'aquests homes del bar ho farien? No són aquests gestos els que aguanten els països? A nosaltres ens mou un amor que ens trascendeix; tenim més força que no ens pensem. Posats a tenir raó li he citat una frase de Xammar: "Un home amb l'espinada dreta val per cent que es vinclen a la primera dificultat".

Us recomano el web de l'editorial A contravent, creada per en Quim.
Ens ofereix grans llibres!