dimecres, 10 de novembre del 2010

Recordant en Nona, el ninotaire (1955 - 2000)


Foto del bloc Consuetudinàrium
Per un article de la revista setmanal Capgròs, m’assabento que enguany farà deu anys de la mort d’en Nona, el ninotaire que tenia el taller al carrer de Sant Benet de Mataró. Llegeixo que un grup de ciutadans –entre ells en Pere Cardona, el seu fill– li preparaven un homenatge que no es durà a terme per motius econòmics. Es veu que havien contactat ja amb un munt de colles gegantes, unes 180 figures estaven confirmades, l’actor Boris Ruiz i el locutor Jordi Tardà havien de fer uns parlaments... Tot sembla, però, que no es farà.

La xarxa sempre ens obre camins i no entén de fronteres, i permet fer homenatges molt diferents als fets fins ara (ja en tenim algunes proves a la catosfera). Si alguna cosa podem fer –tot i això no sigui el millor homenatge– és parlar d’en Nona, explicar als menuts qui era i recordar-ho als més grans, què havia fet i quines idees tenia. Som-hi, doncs!

Al carrer de Sant Benet, número 46, hi havia el taller d’home gros i de barba llarga, que calçava sempre sandàlies i que portava els cabells pintats; amb paper, cola i pintura havia fet un reguitzell de figures del folklore català. La porta oberta convidava a entrar-hi i sempre tenia un moment per explicar-te què estava fent just en aquell moment. Quan no et parlava dels Comediants, et parlava d’una fira d’espectacles o de la feina que en aquells moments tenia entre mans.

El seu fill Pere segur que té més ressenyada tota la seva obra ninotaire, però us deixo els noms d’algunes de les figures d’en Nona: els Gegants de Gavà (1982); la Geganteta del Dimoni Brut (1982), el Paler (1985) i la Maria de Mata (1987), els Gegants Iluro i Alarona (1990) i en Patufet (1994), a Mataró; el Drac de Vilanova (1982), els Capgrossos de Sant Vicenç de Montalt (1985); els Gegants de Sant Andreu de Llavaneres (1985), els Gegants de Cabrils (1985), els Gegants de Sant Feliu de Llobregat (198) i el Drac de Pineda (1994).

A Argentona tenen el gegant Doctor Calvo; a Sant Vicenç de Montalt tenen en Toni Sors, i a Malgrat de Mar hi ha el gegantó Ernest. Per la mateixa regla de tres, Mataró podria tenir un ‘Nona’. Manllevant la idea del bloc Consuetudinàrium: “seria una manera de reconèixer de forma justa el seu immens potencial creatiu”.

Més informació a:

- El Mercat d’Ocasió de l’Espectacle d’Alella (La Vanguardia, 13.06.1998)
- Mor el ninotaire calellenc Josep Cardona, Nona (Vilaweb, 14.11.2000)
- Un artista oblidat en Josep Cardona, en Nona (al bloc Consuetudinàrium, 18.11.2008)
- Set anys sense el ninotaire (El Punt, 9.11.2007)
- En Nona sempre va tenir una espina clavada amb Mataró (Capgròs, 28.10.2010)

1 comentari:

Lo Consueta ha dit...

Bon bloc, enhorabona i endavant.