Quan jo era adolescent, recordo que a casa entrava cada setmana el setmanari d’informació El Maresme. Els pares el compraven en llibreries que han passat a millor vida –com tantes altres coses– i el van fer enquadernar: era un bon producte.
Per qui no sàpiga què va ser El Maresme, l’any 1969 –dins la seva primera etapa– només va sortir 40 vegades; en la segona, a partir de l’octubre de 1977, i durant cinc anys, van treure 227 periòdics; l’octubre de 1982 deixà de ser un setmanari i passà a ser un diari, fins que vam deixar de trobar-lo al carrer.
Fa pocs dies vaig prendre els volums que tinc a l’estudi –anys 1978, 1981 i 1982– per veure si en algun d’aquests sortia algun article sobre en Josep Cardona, en Nona. M’agrada fullejar-los, remirar-los, reconèixer-hi els polítics locals molt més joves, i comprovar com molts dels periodistes ‘consagrats’ avui s’iniciaren en publicacions d’aquesta mena.
M’entretinc llegint les crítiques de pel·lícules, entre d’altres, d’Hiroshima, mon amour; La taronja mecànica, Violette Nozière, Roma ciutat oberta, Mon oncle d’Amerique, Lili Marleen, Porter de nit i Crim de Cuenca.
Pel que fa a l’art, per exemple, trobo articles que parlen d’Alcoy, homenatge a Picasso a Tertre; d’Estrany; de Manuel Cusachs, de Picasso, de Rovira Brull, d’en Parés de Mataró, d’en Terri i d’en Capitani.
I el que considero un bocatto di cardinale, són les entrevistes a Perich, Ernest Lluch, al flabiolaire Quirze Perich, Josep-Lluís Comeron, Manuel de Pedrolo, Xavier Ribalta, Josep M. Espinàs, Antoni Badia i Margarit, Pere Calders, Joan Brossa, Boris Ruiz, Francesc Vallverdú, el periodista Xavier Vinader, Lluís Llach, l’aleshores vicepresident del Parlament Isidre Molas, Manuel Clariana i Regàs, Xavier Cugat, Narcís Serra, Esyllt T. Lawrence, l’alpinista Joan Ribas, l’aleshores conseller Josep M. Cullell, l’Angeleta Ferrer, Manuel Cuyàs, Genís Mayola, Joan Manuel Serrat, Tortell Poltrona, l’actor Joan Borràs, el fotògraf Santi Carreras, Rafael Vallbona, el poeta Valerià Pujol...
Algunes notícies em criden l’atenció, ara que ja han passat uns quants anys, per diferents motius: l’ajuntament aprovà que el tren passi per l’interior, que la casa Coll i Regàs del carrer Argentona fos un museu, Heribert Barrera glossà Salvador Cruixent, la llibreria Robafaves s’inundà, el concert que ‘Viva la Gente’ va fer a Mataró, l’expedició a l’Himàlaia (Broad Peack), l’actuació de Joan Isaac per les festes de Sant Simó, les llistes dels quintos, la mort del fotògraf Santi Carreras, el tancament del Cinema Serra, l’aprovació del port de Mataró...
El consell d’Administració que consta en El Maresme núm. 200, extraordinari per commemorar haver-hi arribat són Joan Noè i Roca, Anna Comas i Valls, Xavier Brullet i Tenas, Francesc Liñan i Porcel, Manuel Mira i Camí, Manuel Cusachs i Corredó, Manuel Cuyàs i Gilbert, Francesc Masriera i Ballescà, Miquel Reniu i Tresserras i Emília Solà i Capdeferro.
A la fotografia, part de la redacció en pes: Lluís Carné, Rosi López, Joan Jubany, Ferran Ferrer, Pere Hortós, Santi Carreras, Antoni Lleonart, Joan Catà, Miquel Lladó, Manuel Cuyàs, Rosa Vila, Josep Bras, Josep M. Torrent, Joaquim Lladó, Xavier Ramírez, Hèlios Dalmau, Jaume Dalmau, Josep Xaubet, Manuel Cusachs, M. José Recoder, Josep Masó, Xavier Saborido, Toni Canal, Lurdes Sànchez, Josep M. Fàbregas.
Els que no hi surten són Jaume Calsapeu, Pau Izquierdo, Francesc Masriera, C. Planas, Magda Bertran, Carles Verdú, Albert Roura, Rafel Vallbona, Enric Quintana, Antoni Albert, Onofre Arnau, Jaume Cantallops, Teresa Carreras, Lluís Casas, Francesc Costa, Joaquim Gibert, Josep Gomà, Josep Puig, Joan Poch, Roc Font, Ramon Ramis, Esteve Terrades, i Joan A. Baron.
A tots ells, els agraeixo el poc que sé d'aquella època.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada