dissabte, 31 de juliol de 2010

Les Santes 2010, les més 2.0 (@lessantes2010)Ara que en Setnas ja comença a no tenir sentit, perquè els horaris, els ritmes i el tempo comencen a ser el de sempre, vull escriure quatre coses sobre el Twitter @lessantes2010.
No sé dir exactament el temps que fa que estic a Twitter, però personalment m’agrada i li trobo força més sentit que al Facebook. Un cop vaig llegir que a Facebook hi trobes aquells amics amb qui vas anar a classe, però a Twitter aquells amb qui t’hagués agradat anar-hi.
A Twitter s’estableix una complicitat amb els teus seguidors i els que segueixes que no sé veure a Facebook. Així, és més fàcil que sorgeixin idees, projectes i iniciatives que posades en comú puguin tirar endavant.
I això és el que ha passat amb @lessantes2010. Després de comprovar que podíem seguir el Festival de Música Internacional de Cadaqués o el Grec de Barcelona, i de veure la repercussió que havia tingut a la xarxa, per exemple, el Twitter de la Patum, per què no un @lessantes2010? I enguany tenia més sentit que mai, atès que les Santes i la Missa de les Santes serien declarades per la Generalitat festa patrimonial d’interès nacional.
A vegades creiem que tot això del món 2.0 és molt complicat i és més senzill que no ens pensem (o que no es pensen alguns). Després d’algunes propostes a la xarxa, alguns piuladors santeros i santeres de tota la vida vam establir que quan nosaltres piuléssim alguna cosa relacionada amb la festa utilitzaríem l’etiqueta #lessantes. La sorpresa per a tots és que hi ha hagut un munt de gent que l’ha seguit al peu de la lletra i així, sense ni tan sols seguir-los, podies buscar què es deia sobre #lessantes i et trobaves un munt de gent que acte a acte anava piulant què feia, què veia, com ho vivia, pujava fotografies, enllaçava vídeos, i de mica en mica creàvem entre tots una xarxa que aplegava tot allò que passava al voltant de la festa major.
Potser ja coneixeu la pàgina de http://www.twit.cat/, punt de trobada dels twittaires catalans i, per tant, un canal alternatiu de comunicació. Doncs bé, que l’etiqueta #lessantes hagi estat, fins i tot abans de fer-se el pregó –o sigui, d’encetar-les oficialment– el tema del dia destacat, vol dir alguna cosa.
Darrerament, hem viscut ja algunes experiències en què quan la societat civil s’organitza pot estirar del carro. I el fet que la pàgina oficial de http://www.lessantes.cat/ obrís una finestra per anar reproduint automàticament tots els tweets que portessin l’etiqueta de #lessantes, volia dir que el resultat era bo. Els piuladors ràpidament se’n van fer ressò i van agrair els gest de l’IMAC. S’unien esforços.
En Vicent Partal el dia en què oficialment començava la festa major va piular: “Tinc la sensació que mig twiter és de Mataró. Enjoy Santes!”, i era ben veritat. No sé si mig twitter era de Mataró, però sí que gràcies a @lessantes2010 vaig adonar-me que hi ha via molta gent de Mataró que estava a twitter.
@lessantes2010, a data d’avui, té 131 following, 120 followers i ha fet un total de més de 400 piulades. Gent de Berga, Gelida, Girona, Montornès del Vallès, Dosrius, Lleida, Vilanova del Vallès, Cabrils, Vilaplana, Barcelona, Pineda, Granollers, El Prat de Llobregat, Sant Antoni de Vilamajor, més tots els que seguidors dels piuladors de #lessantes. Això s’ha multiplicat.
I l’èxit ha estat de tots. Siguem conscients que hem fet una bona feina i l’hem fet entre tots. El mèrit no és de ningú, perquè la voluntat de posar #lessantes a la xarxa ha estat de tots aquells que ho hem fet possible (i això la @soniagraupera ens ho pot explicar, perquè ha viscut de manera totalment 2.0 la festa major de Mataró des del Japó).
Jo, com molts d’altres, vaig haver de seguir la Crida via twitter. És el que té sortir amb el temps massa just i no poder accedir-hi per enlloc. Pel twitter vaig saber que m1tv en feia la retransmissió en directe per internet, però només era imatge –i bastant dolenta, per cert–, sense so. Per cert, algú em pot explicar per què s’encara la imatge de la pantalla gegant cap al centre, justament cap a la gent que ja pot veure la Crida en directe? Si volem que la Crida es pugui seguir, caldria encarar-la cap a la gent que es concentra a la Riera des carrer en Pujol, i potser posar-ne alguna al darrera de l’ajuntament, no?
Els dies 28 i 29 de juliol vaig haver de treballar, i no sabeu com vaig agrair les piulades de #lessantes. En moments així és quan penses que això d’internet i d’aquests canvis que estem vivint dia rere dia són com una petita meravella.
Si això serveix perquè l’any vinent, quan rebem el programa a casa, descobrim que el twitter per seguir la festa ja hi surt imprès, l’èxit ja haurà estat total. Però bé, això només és el que jo penso.
Bon estiu, i gràcies a tots!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ha estat un èxit total, gràcies a tothom! Com pensàvem tots en la Sònia, oi?

Pere Xargayó Kindermann ha dit...

Comparteixo totalment el post. Amb el Twitter ens ha permés a aquells que per un o d'altre motiu no podiem ser-hi fisicament, seguir-ho de manera virtual. Ha estat una gran iniciativa. Felicitats

Keromi ha dit...

Molt bon post!

Realment jo també vaig seguir les Santes per twitter, ja que treballava i només vaig demanar festa el 26 i 27 per descansar de la ruixada i per tenir el dia de festa lliure, però vaig poder seguir tots els actes, vaig pujar alguna foto, vídeo dels focs, etc... i realment fa gràcia veure com hi ha tanta gent que comença a tenir tecnologia així al mòvil :D

Esperem que l'any que ve segueixi tot igual i millor!

Glòria a les Santes!