diumenge, 7 de febrer del 2010

Pinzellades interiors, homenatge a Josep Novellas


Aquest matí m’he deixat caure al Casal Nova Aliança, al carrer Nou (Mataró), per veure l’exposició Pinzellades interiors. Són dibuixos d’alumnes del pintor Josep Novellas, del qual el proper 21 de febrer farà un any del seu traspàs.

Foto extreta del blog de Pere Pascual

He tingut la sort que en aquell moment es trobava a la sala en Jordi Santamaria, autor del quadre Què faràs avui per dinar?, que feia fotografies a les fotografies que penjaven del sostre de tots ells, els alumnes, a l’estudi amb en Pepe Novellas. Només ha fet falta que li preguntés si ell també era un d’aquells alumnes per començar-nos a explicar què ha significat per a ell tenir en Novellas de mestre.
Eren dotze i segueixen pintant tots dotze. Han llogat un estudi i allí comparteixen experiències i vivències tots junts. El seu quadre és real, el va pintar a Begur. Uns van compartir gairebé dos anys i mig amb en Novellas, d’altres només mig any, però tots s’adonen del que els va marcar. Diu que van crear una pinya, que van viatjar tots junts fins i tot a l’estranger. Que aprenien d’ell, però que ell també aprenia d’ells. Que era un artista, però que sobretot era bona persona.
Ensopegar-lo just allà en aquell precís moment ha estat el més bonic de l’exposició, de veritat. Ens ha parlat poc de pintura, però molt de vida, d'humanitat, de connexió...
Estaria bé intentar que aquestes experiències les poguessin fer arribar, almenys, als estudiants de batxillerat artístic. No ho sé, potser una visita a l’estudi que tenen actualment, a la plaça de Mossèn Blanch, els faria entendre moltes més coses i coneixerien més de prop en Novellas i el seu món.