dissabte, 15 de desembre de 2012

Maridatge literari Sales, Calders i Tísner (Magatzem Escolà, 12 de desembre)Si el 12/12/12 s’hagués acabat el món, a mi m’hauria agafat amb una copa a la mà i gaudint d’una bona lectura.  Els culpables? El Magatzem Escolà i la Laura Borràs, comissària de l’Any literari Sales, Calders i Tísner, que a hores d’ara ja tothom la deu conèixer. I us suggereixo que recordeu el nom de l’espai, el Magatzem Escolà (ubicat al barri del Born, al carrer Comercial, 13), perquè sembla que aquest maridatge va servir per engrescar-los a fer, l’any 2013, un cicle de Copes i Lletres. N’haurem d’estar pendents.
El maridatge consistia en provar tres begudes diferents a partir de les característiques de cada un dels autors, tot gaudint de la lectura d’alguns dels seus textos. Així, de Joan Sales vam prendre un ponx, de Pere Calders un cava i de Tísner un còctel.
Alguns trets d’Incerta glòria, com la melancolia, l’aridesa i la magrana podríem dir que trobàrem en el ponx Sales. Inspirat en les olors del camp, hi trobàrem anís i ginebra, xarop de lavanda, absenta i cervesa de gingebre. Era el primer i va entrar molt i molt bé. Mentre l’assaboríem, la Laura llegia un fragment de la correspondència entre Sales i Coromines sobre la llengua, malauradament molt i molt vigent, així com fragaments de Viatge d’un moribund, l’Enyorança de la Pàtria i l’Estranger.
Per al cava de Pere Calders, la gent de Magatzem Escolà han tingut en compte la seva subtilesa i dolcesa, i també l’home entremaliat, irònic i extremadament intel·ligent –i la maria lluïsa que apareix en una de les Cançons de la veritat oculta que canta Judith Neddermann. Amb la copa a la mà, ens diuen que per a aquesta beguda han utilitzat un Gran reserva, un cava Lecaredo que es diu ‘Subtil’..., com la Invasió subtil. Beguda amb caràcter, que es va escalfant a mida que va traient el seu caràcter. Matisos aromàtics i amb bombolleta molt fina. Mentre l’assaborim, la Laura ens llegeix un fragment d’Unitats de xoc  i escoltem La mort, mentre a tots se’ns escapa més d’un somriure.
I per al còctel de Tísner, que han titulat ‘El pirata català’, han tingut en compte que Tísner era un personatge gran, bonomiós, complet, franc, polifacètic, que era un pintor que escrivia, molt de la broma, amb un punt picant, mirada crítica, exòtic, nutritiu i reparador. Hi trobem ginebra, aromes cítrics de la taronja i el gingebre, i pomelo rosa. 
Esplèndid!

Ponx 'Incerta glòria' (Joan Sales) Foto de Maria Nunes

Cava 'Subtil' (Pere Calders) Foto de Maria Nunes

Còctel 'El pirata català' (Tísner). Foto Maria Nunes