divendres, 1 de gener del 2010

Primer dia de 2010





El darrer dia de 2008 vaig rescatar l’agenda de paper per recordar, només girant els fulls, bona part de les coses fetes. Ara em proposo fer el mateix, mentre saborejo el primer cafè de l’any  i un tros de brounie de xocolata. Si algun dia és millor que altre per repassar-ho, aquest és avui, quan toca fer balanç de tot l’any que acabem de tancar.
Gener. Comencem amb l’assaig de la cavalcada, perquè la Violeta va a la carrossa d’arlequins. Anem a passar uns dies a Martinet, a casa d’uns amics. Primer, Cap de Reg, i després el llac d’Orri, amb força neu. Banys termals a Dorres, enmig de la nit i el fred. Arribem a temps de veure el Barça-Mallorca (2-1). Passejada per la Cerdanya amb els cavalls de can Mateu, tota una delícia. Els pares assisteixen al Liceu per primer cop. Representacions dels Pastorets cada cap de setmana. Al Palau de la Música es presentar la reedició de l’únic disc que van fer junts els Setze Jutges, Audiència Pública. Concert de l’Orquestra de Mar, on toca la Violeta, a la Basílica de Santa Maria. Amb alguns divendres de festa, aprofito per tirar endavant el projecte dels campaners.
Febrer. L’Assumpta Montellà puja amb nosaltres a Montserrat. Ho hem de fer amb l’aeri, perquè no s’hi pot pujar d’altra manera, per l’esllavissada. No hi ha gent i el pare Castanyer ens regala un visita que no oblidarem. Seguim amb classes de reforç per la gran. Tornem al Palau, al concert de Manu Guix, Onze Llachs. Faig 45 anys. Assisteixo a la presentació del llibre que Josep Benet va deixar acabat abans de morir Joan Peiró, afusellat, al Parlament de Catalunya. A Mataró enterrem en Pellofa XXXI. Dos concerts de Primavera per la Pau: per Mans Unides, a l’església de Sant Josep, i un concert antològic a la Basílica de Santa Maria. La Violeta comença els assaigs del musical Annie, que s’ha d’estrenar a finals de maig. El Cafè de la Marina, que fa Sala Cabañes, m’agrada molt. Torno a rellegir un llibre de Baltasar Ragón, sobre la Terrassa dels anys de la guerra civil. Comencem l’enregistrament del nou CD de la coral, dissabtes tarda i diumenges al matí.
Març. Anem al TNC, a veure L’Inspector, de Nikolai Gógol. Setmana del crèdit de síntesi. Primera contractura de l’any. Ve la Patona, antiga companya de feina, i li muntem un dinar que la sorprèn. Al Lliure veiem Traïció, de Harold Pinter. La Violeta té assaig amb la pianista, per preparar l’examen de ballet. Els assajos d’Annie ja ens hipotequen tots els caps de setmana. Em faig ulleres noves. Assistim a la representació La Maternitat d’Elna, a Barcelona, una autèntica passada. La Rosa Galindo fa un paperàs.
Abril. Assistim al primer concert dels Manel, al Clap, però no serà l’últim de l’any. Assisteixo a alguna taula rodona del VII Seminari de Comunicació Pública a la Nau Gaudí de Mataró. Els nois d’història, d’Alan Bennett, la veiem al Teatre Auditori de Granollers. La Magalí segueix amb els assajos d’orquestra, per celebrar els 10 anys de l’escola el Carreró. STIC.cat ve al Parlament. La Violeta té l’examen de ballet. A la feina, acte amb motiu vint-i-cinc anys treballats al Parlament; els pares i les nenes vénen i jo estic contentíssima. A Canyelles, assistim al lliurament del I Premi Salvador Armendares, per l’Escola d’Estiu del Penedès. Repetim La Maternitat d’Elna, a Cardedeu, perquè ens convida l’Assumpta. 8 dones, dirigida per la Mercè Cabré, a la Sala Cabañes, molt entretinguda. La Violeta se’n va amb l’Orquestra del Mar a València, tres dies. En T. Cabré fa la presentació del llibre Olor de colònia, de Sílvia Alcàntara, al Robafaves, ignorant encara –suposo– el que en farà més endavant. Setmana del Llibre en Català a Sant Cugat. Voltafocs i fogonades per Sant Jordi, a Mataró. Cantem al Foment la Cantata de la Terra Sense Mal, de Pere Casaldàliga. Mor Rossend Dalmau i Graupera, treballador de la Cooperativa del Forn del Vidre de Mataró. Presentacions del llibre Joan Peiró, afusellat, a Mataró i Argentona.
Maig. Es presenta l’Escola de Música Municipal de Mataró, i m’estranya que la sala de Can Palauet sigui tan buida. La Magalí participa en el seu darrer concert de l’Escola del Carreró, amb l’obra Viatge pel mar de les notes. Un molt bon concert el de la Cobla La Principal d’Amsterdam, a l’escola Valldemia. Després de la lectura d’Olor de Colònia, ens escapem un dissabte a visitar la Colònia Vidal, molt recomanable. Després de parlar-ho amb qui toca de la feina, ens arromanguem i comencem a treballar els papers trobats a Mas Perxés, d’Agullana. Concert de Primavera per la Pau al Casal. Ja fa un any que Guardiola substitueix en F. Rijkaard, i això és imparable. Dos anys del bloc. La Magalí fa setze anys. Gran conferència la que va fer el conseller Tresserras a can Palauet, sobre la cultura i Europa. Nova experiència: començo amb la meva primera parella lingüística. Les visites a l’Arxiu de Santa Maria comencen a ser constants. Ostres, deu anys ja de la mort d’en Lluís Varela! I comencen les representacions d’Annie. Barça-Manchester, no tothom podia anar a Roma, però tots hi érem!
Juny. L’Oriol Junqueres, a Canet de Mar. Segueixo fent entrevistes a gent d’Argentona. Anem a la presentació del treball Now!, de Pepper Pots, al Teatre Apolo. Es publiquen les llibres amb barems de la gent que entra a batxillerat. Diada castellera i eleccions al Parlament europeu. La Violeta es treu el Delf, al Liceu Francès. Un grup de diputats i diputades del Parlament visita la Maternitat d’Elna, i sense ells saber-ho jo he participat perquè així sigui. Primavera per la Pau canta amb la coral La Nota, per celebrar els seus deu anys. Sopar final de curs de la coral. Anem a veure El trencanous, del Ballet Imperial Rus, al Teatre Condal de Barcelona.
Juliol. Reunions preparatòries per als campaments de finals de mes (Ribes de Freser) i per la travessa de l’agost de la Magalí (pics d’Andorra). Fem un cine, Coco, al Foment. Els Manel -altre cop a Mataró-, al Cruïlla de Cultures. L’Albert Om i El Club s’acomiaden. Sant Jaume, Santes, però també ple del finançament. Impossible descriure totes les Santes aquí: això sí, el president Benach ens visita per segon cop.
Agost. Només començar les vacances, i un altre adéu: el d’en Germinal Belis, nebot de la Guillermina Peiró. A Arenys de Mar, visito les germanes de l’Antoni Subirachs i Poch, un funcionari del Parlament de 1932. Pugem a Montserrat, perquè la cosa no pita gaire a l’hora i necessitem un cop de mà. Quan encara no ens hem recuperat de l’Òscar, mor un altre company de feina, en Joan Chanzà. Anem al Clot de la Mora, a veure uns amics. També anem a Siurana de l’Empordà, a casa la Lola, osteòpata.
Setembre. Entrevistes amb l’alcalde de Mataró i l’alcalde d’Argentona, perquè tinguin coneixement del treball que estic fent. Primera de les consultes a Arenys de Mar, però no l’última. Una festassa! Els Manel al Calisay, i aquest cop amb les nenes! En Marc Grané marxa a Brussel·les, a estudiar. Contenta, perquè a l’Ester li tornen a encarregar fer ràdio en directe. La Violeta fa catorze anys. Reprenem els assajos de la coral, ara amb direcció de Xavier Rodon. Es reposa l’obra Annie, per començar la temporada teatral. Excursió al Puigmal, en memòria d’en Lluís Varela.
Octubre. Rebem un cop fort: diagnòstic d’Alzeihmer d’algú molt proper. Assisteixo als II Premis Blocs Catalunya, a Vic, on hi faig i hi tinc bons amics. Fotos d’SMS de diputats a la premsa. Inauguració de l’exposició Art i guerra, a Mataró, comissariada per l’Assumpta Montellà. Segueixo amb la batalla per ajudar la Magda, amb fatiga crònica: massa entrevistes, massa papers, massa decepcions, però sense tirar la tovallola. Sortida de traspassos. Parlo amb Maria Rahola, a Santiago de Xile, filla de Carles Rahola i esposa de Lluís Franquesa, funcionari del Parlament de 1932. Ens visita M. Teresa Castelltort, filla de l’oficial segon Rafael Castelltort, també del Parlament republicà. Comencem el muntatge de Pastorets, decorats amunt i avall i arranjaments que fan falta, i també els assajos.
Novembre. Panellets, castanyes i moniatos a Quart. 14a Diada Castellera a Mataró. Cantem a l’Església del Pi, de Barcelona, concert organitzat per la Fundació ADA, i enguany també formo part de la junta de la coral. Llegeixo La memòria de les formigues, de Iolanda Batallé, i encara no sé perquè, però m’entusiasma. Finalment, presentem el nou llibre i CD de la Coral, celebrant els 25 anys.
Desembre. Faig un correu a Carola Iñiguez, que acompanya per Europa a Adolfo Pérez Esquivel. Molt amable. Cinemes: Julia and Julie, El secreto de sus ojos, París, El baile de la Victoria i No es tan fácil. Fem un dels darrers concert de l’any a l’IES Miquel Biada, tancant el cicle Pau i Desarmament. Cosa inèdita: editorial conjunta de la premsa catalana. Llits, al TNC. Un dels diputats més actius a la xarxa, el diputat Donaire, deixa la política parlamentària. El Parlament queda ple com mai de premsa internacional..., per la ILP en defensa dels animals (altrament dita antitaurina). Festival de ballet de Nadal. Enceto un nou bloc, per recollir virtualment l’obra escampada de Carme Pinart, ara malaltona i a Olot. Acabo l’any tal com el començo, tancant definitivament la del 2009 i anotant els assaigs de la cavalcada i de les representacions de Pastorets a la nova agenda.
Bon any!