diumenge, 17 de juliol del 2011

30 anys de la inundació de la llibreria Robafaves


El proper 18 de juliol farà trenta anys –que es diu ràpid– de la inundació de la llibreria Robafaves, de Mataró, i per commemorar-ho hi haurà la presentació del conte La nit que les lletres es van alliberar, de Pep Duran, amb il·lustracions de Carme Solé i Vendrell.
Ja he dit manta vegades que sovint recorro als exemplars de la revista El Maresme, setmanari d’informació, essencials per conèixer bona part de la vida mataronina d’aleshores.
La notícia de la inundació de la llibreria Robafaves va sortir recollida en el núm. 177 d’El Maresme, amb una esplèndida portada dedicada, justament, a ‘Quirze Perich, un flabiolaire de vuitanta-cinc anys’, a pocs dies d’encetar les Santes de 1981.
El periodista Josep Maria Fàbregas ens explicava que s’havien fet malbé més de tres mil llibres, equivalents a un milió i mig de pessetes en pèrdues, a conseqüència de la pluja que es va filtrar, en gran quantitat, per un pis superior que es trobava en deficient estat de conservació.
Ara, després de trenta anys, podem dir que les lletres amb què acabava aquella notícia se les va endur el vent –no l’aigua–: “Els desperfectes produïts posen en una greu situació la continuïtat de la llibreria –encara que una vegada fet el recompte dels danys han resultat inferiors a les primeres previsions- cosa que es pretén resoldre’.
Deien que tenien la ferma voluntat de tirar endavant, i ho han fet.
Que per molts anys més.