dissabte, 18 de juny del 2011

Record per a Joan Oliver (Pere Quart)



Encara heu d’aprendre la força del nombre!
La implacable eficàcia
d’un no
just, compacte i unànime!
Arrenqueu-vos la bena.


(Poble meu. Circumstàncies)

30 d’abril de 1948
He trobat pel carrer Joan Oliver –Pere Quart–, que ha tornat de Xile; sabia que era aquí, però no l’havia vist. Llarga conversa. El veig una mica descoratjat i temerós de no ser ben rebut. Li he explicat el que fem i li he demanat que binguí a parlar a Miramar, del que vulgui. Hi trobarà gent jove i el tornarem a situar.

5 de novembre de 1948
No vull deixar de recordar la visita de condol a en Joan Oliver per la mort de la seva dona. Vam tenir la conversa més íntima que mai hem tingut; vaig entendre tot el que, tal com suposava, porta a dintre; no en parla, en part per discreció i en part perquè se sent poc o  molt escandalitzat –dels altres i potser d’ell mateix, i no sap prou com situar-se.

20 de maig de 1948
Demà, Joan Oliver dóna, a Miramar, la primera conferència que haurà pogut donar a Barcelona, d’ençà que va tornar. L’ha titulada “Del meu bon gust”, i deurà ser bona i divertida.

27 d’abril de 1951
Dies enrere, parlant amb en Joan Oliver –Pere Quart– en ocasió d’una lectura col·lectiva de la traducció que ha fet del Misantrop, de Molière, em va dir que havia començat a escriure una sèrie de narracions sobre diversos personatges bíblics. Va parlar, em sembla, de Rut, de Lot, de Jonàs i no recordo de quins altres. 

Octubre de 1966
El dia 13 vaig rebre d’en Joan Oliver –en nom d’Aymà- la proposició d’escriure, en castellà, un petit llibre que fos l’ampliació de la conferència donada a Madrid, i que ells publicarien a la col·lecció en la qual, aquells mateixos dies, havien publicat, sota el títol de Consideración de Cataluña, els famosos articles de Julián Marías al Noticiero que havien originat tota aquella gresca, i als quals el meu llibre seria –com ho havia estat la conferència- una resposta. Com que el text de la segona versió de l’altre llibre meu era ja molt avançat, vaig acceptar l’encàrrec: m’hi vaig posar a primers de novembre i el vaig acabar el 12 de desembre. Per cert, que després que en Joan Oliver l’hagués llegit i m’hagués felicitat, alhora per la contundència dels arguments i l’extremada cortesia amb què tractava l’autor dels articles, vam parlar del títol que li posaríem i jo, per fer tabola sobre aquell to de cortesia, li vaig proposar que l’anomenéssim Con flores a Marías... Hi vam riure d’allò més. Però, naturalment, el títol no va ésser aquests, sinó Realidad de Cataluña.

27 de maig de 1970
Sortint del despatx, he trobat el doctor Pasqual –l’il·lustre professor de química– que m’ha preguntat què calia llegir de Pere Quart, perquè ho havia preguntat a tres o quatre nois joves i no li ho havien sabut dir. Li he citat els títols més importants. Aleshores, m’ha preguntat per què li havien donat el premi. Jo li he dit tal com ho veig: un candidat possible era en Ferran Soldevila, però, havent-lo donat l’any passat a en Jordi Rubió, era lògic que aquest any no anés a un historiador, sinó a un escriptor. D’aquests, devien eliminar en Foix pel Premio Nacional de Literatura que va tenir, i entre en Carner –que potser ja l’havia de tenir l’any passat, però que tal com està ara gairebé no hauria sabut què li donaven–, i en Pla –que té molts contraris–  i en Joan Oliver, que era, és evident, un dels que eren netament premiables, devien triar aquest perquè és el més protestatari i el més conegut pel jovent. Li ha sembla bé.

(Fragments Del passat quan era present, dietaris de Maurici Serrahima)

dimarts, 14 de juny del 2011

Els regidors de Mataró i les xarxes socials


Dissabte passat, dia 11 de juny, es constituïa el nou ajuntament de Mataró, i començàvem a veure les cares d’alguns, en reconeixíem d’altres i en vèiem d’altres que més valdria no haver vist.
Mentre el ple d’elecció del nou alcalde encara funcionava, ens anava arribant via Twitter la composició del nou cartipàs –gentilesa de les piulades que feia @Mataronoticies.
La xarxa és molt ràpida, a vegades massa i tot, però també és veritat que permet una relació ciutadà/polític més directe, més ràpida i –moltes vegades– més útil.
El febrer de l’any passat vaig fer un apunt titulat: ‘Hi ha polítics 2.0 a l’Ajuntament deMataró?’, ara ja desfasat. Per tant, aquí va l’actualització.

Grup Municipal CiU
Grup Municipal PSC-PM
Grup Municipal PP
Grup Municipal PxC
Grup Municipal ICV-EUiA-E
Grup Municipal CUP-PA

I si trobeu més dades, les puc anar afegint.

diumenge, 12 de juny del 2011

I sembla tan clar que ens equivoquem..., amb els de PxC

Ahir, a l’edifici de la Riera 48, va començar una etapa complicada, complicadíssima. Els qui vam voler ser-hi –per mesures de seguretat, diuen, només vam poder apropar-nos-hi– ho vam poder constatar.
Pocs dies després de saber el resultat de les darreres eleccions municipals, i encara en estat de xoc de saber-nos amb tres regidors de Plataforma per Catalunya, un grup de mataronins i mataronines, volent fer ben visible el desacord amb aquesta situació, van estampar banderoles amb el lema ‘Mataró reacciona. Fora xenòfobs de l’ajuntament!’, perquè qui les volgués les pogués penjar als balcons. I la cadena humana que ahir encerclava l’ajuntament, amb tot de gent vestida de blanc, mostrava novament aquest desacord.



No he llegit encara la premsa d’avui, però és fàcil pensar que parlarà dels crits i amenaces que hi va haver al hall del vestíbul, entre uns i altres; del sant que la regidora Lora va deixar damunt la taula; del to de veu crispat del seu discurs –gens adequat per a una administració democràtica–, prepotent i manipulador; de les amenaces que va deixar anar als periodistes, i del fet que va haver de sortir del consistori escortada pel nou alcalde.
I també és fàcil pensar que allò que hauria de destacar, per l’exercici democràtic que representa, quedarà en un segon pla: que després de trenta-dos anys de la constitució dels nous consistoris, a Mataró hi havia canvi de color polític; que ERC deixa de tenir representació al consistori, i que la CUP manté el regidor.
Cal lluitar contra les mentides, cal lluitar contra la manipulació, cal posicionar-nos contra la xenofòbia, però potser ahir no ho vam fer del tot bé. Mentre ells siguin al centre dels nostres comentaris, la bola es farà més gran. I em fa por pensar si no serem tots nosaltres que el farem créixer. Ells juguen a això, a provocar-nos, i exactament això és el que va fer la nova regidora, quan va treure el cap per saludar-nos amb la mà i fotografiar-nos.
Juguen a la confrontació i nosaltres no ens hi hem de posar bé. Ells s’esperaven el xou d’ahir i jugaven a provocar-lo, i hi jugaran sempre. Si hi caiem, el seu joc prendrà més volada. 
No paga la pena posar en aquest apunt fotografies de la confrontació i de la provocació de la regidora. Només afegeixo les de fora el consistori, les que remarquen el civisme i al convivència, allò que hem estat fins a dia d'avui, i que hem de preservar com sigui.
Em pregunto si el seu discurs no deixarà de tenir sentit si els menystenim, si els ignorem. Què hauria passat si ahir, un cop escollit l’alcalde, tothom hagués marxat? O si –com algú proposava a peu d’escala–, s’hagués fet un passadís per donar-los l’esquena?
És difícil i és complicat, però hi hem de pensar. Ens esperen plens municipals tensos, provocadors i passats de volta. Però hem de ser més intel·ligents que ells, perquè ho som.


Us enllaço el manifest ‘Mataró, una casa per a tots’, de Francesc Amat (investigador), Miguel Guillén (politòleg), Toni Rodon (politòleg), Ramon Radó (periodista), Joan Safont (periodista) i Joan Salicrú (periodista)

diumenge, 5 de juny del 2011

Aportació personal a l'acte de cloenda de #poeticaidigital (Arts Santa Mònica, 4 de juny)

D'esquerra a dreta: Neus Pinart, Judith Vives,
Laura Santacruz i Laura Borràs


A només una setmana perquè @llegimipiulem celebri el seu primer any a la xarxa, vull emprar més de 140 caràcters per adreçar-vos uns mots.
La prova més evident que @llegimipiulem omple un espai a la xarxa, en el món dels lectors, dels editors i dels autors, però sobretot de la gent autènticament 2.0, és que el tret de sortida el vam fer en una petita però destacada xocolateria del carrer Petritxol i avui som en aquest espai magnífic.
Llegir és un plaer, però compartir l’experiència lectora ja és el súmmum. M’agrada destacar sempre que puc un tuit de @rosalizandra, participant habitual de les nostres propostes: ‘Amb @llegimipiulem llegir ha deixat de ser un acte individual’.
Amb la nostra tertúlia 2.0 hem aconseguit posar en contacte persones amb interessos comuns, que parlem la mateixa llengua i que procedim de diferents punts geogràfics. Massa vegades he tingut la sensació que @llegimipiulem no només comparteix l’experiència lectora, sinó també un espai que alguns no només no han sabut crear, sinó que moltes vegades impedeixen que existeixi. La xarxa no entén de fronteres –fer xarxa també és fer país–, i amb @llegimipiulem, deixeu-m’ho dir així de clar, #hihasenyal. La prova més fefaent és que hem compartit Santiago Forné, Joan Fuster (guardo un record inesborrable de la visita que el desembre passat vam fer a València i a Sueca), Joan-Lluís Lluís, Josep Campmajó, Emili Teixidor i Toni Cabré.

Compensa d’una manera infinita veure com les propostes que fem des de @llegimipiulem són seguides, comentades i aplaudides. Qui diu que la gent no és generosa? @llegimipiulem n’és la mostra: un projecte totalment altruista, plenament 2.0, que quan troba el moment de fer actes com aquest, o com tants d’altres hem fet, i podem posar cara a molts dels seguidors, és quan el treball i les hores invertides tenen sentit.
Si Salvador Espriu va escriure: “Hem viscut per salvar-vos els mots”, amb @llegimipiulem el que fem és compartir-los.
Parafrasejant els Manel, diria que amb @llegimipiulem: ‘hem fet un salt, un salt estrany, que ens ha aixecat més de tres pams’.
Que per molts anys!